Днес, 11 януари, е Национален ден на млякото

Сподели

Да не се бърка със Световния ден на млякото на 1 юни, Национален ден на млякото се отбелязва на 11 януари, за да се наблюдава първият път, когато млякото е доставено по домовете в стерилизирани стъклени бутилки, това се е случило през 1878 г., преди някой да се сети да напълни бутилки с мляко и да ги запечата с восъчна хартия. 

Преди това условията за съхранение на млякото (да не говорим за неговото доставяне) бяха в най-добрия случай нехигиенични, а в най-лошия – направо опасни. Но сега, когато разполагаме с технологията за пастьоризиране и доставяне на прясно мляко до домовете, магазините и преработвателните предприятия.

По днешните стандарти млякото с неговите девет основни хранителни вещества се счита за основна храна, технически способна да поддържа човешкия живот без добавяне на други групи храни, които да го балансират. (Други храни, поддържащи живота, включват хляб със закваска, пилешки яйца, червен боб и изненадващо бира!)

Разбира се, повечето от нас не са на диета само на мляко, но млякото е първата ни храна като бебета и често остава често срещан източник на хранене през целия ни  живот. 

Известна  като „млечна война“, която избухва между фермерите и млекоразпределителните компании в Ню Йорк на 23 март 1883 г. заради спорове за цените.

Първият отгорен магазин е на 22 юни 1940 г. „Dairy Queen“  в Джолиет, Илинойс.

Снимка Pixabay