Силата на невена

Сподели

Първите сведения за невена (Calendula officialis L), като лекарствено растение са били открити от древногръцкия военен лекар и философ Диоскорид, живял през І в.н.е. Използвал е настойка от невен при заболявания на черния дроб като средство, отстраняващо болки на вътрешните органи.

Цветето Невен е известен и с имената магдаленско цвете, дъждовно цвете или мъртвешко цвете. Оранжево-жълтият невен е в градините по селата, в диво състояние е по сметищата.

Народната медицина събира растението с мощна сила неговите цветове, корени, листа и стъбла, като го прилага в лекове, мехлеми и екстракти. Невенът се събира само при силно слънце, защото се смята, че силата му е най-голяма.
До късна есен може да се събира от градината, ако не е паднала мана.
От слънчевото цвете се приготвя мехлем, които е средство срещу гъбички по краката. Народните лечители смятат, че е и лечебно средство при рак. Препоръчва да се пие чай, за доста дълъг период.
Без да остави следа при кървав белег помага пресен сок от невен.

Бебешко маслo

Невенът е разстението, което е подходящо за грижи за нежната бебешка кожа. Предлазва кожата от инфекция, подсичане и възпаления в комбинация с бадемово масло. В буркан се слагат стръкове изсушени от невен и се заливат с бадемово масло, което трябва да бъдат покрити изцяло.

Снимка © Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.