Лабораторно отгледано месо? Как хранителните технологии могат да променят това, което е в чинията?

Сподели

Вегетарианците отдавна са запознати с  заместителите на месото – включително „месни“ банички, направени от соя или „хрупкаво пиле“, което всъщност е растителен протеин.

Интересно е нали?

В наши дни напредъкът в технологиите не се ограничава само до умните телефони или уреди. Хранителните технологии са все по-голям бизнес, което означава, че отглежданото в лаборатория месо може скоро да се насочи към чинията.

Според доклад на Bloomberg от декември 2020 г. лабораторното месо се приближава до рафтовете на супермаркетите.

Но лошо ли е отгледаното в лаборатории месо и какъв е вкусът на отгледаното в лаборатория месо?

Нека да разгледаме потенциалните плюсове и минуси на нарастването на изкуственото месо.

Какво е лабораторно отгледано месо?

Традиционно получаването на месо означава отглеждане на животно, изпращането му в кладница и след това опаковането на месото за продажба.

И така, от какво е направено отглежданото в лаборатории месо?

Направеното по  изкуствен начин месо също известно още като „месо без клане“, „чисто месо“ или „култивирано месо“, то е от стволовите клетки от мускулната тъкан на животното – известни като животни донори – са комбиниран със серум.

Клетките се хранят със захар и соли, подвеждайки ги да мислят, че все още са в животно – по този начин те растат.

С течение на времето мускулните стволови клетки започват да се трансформират, тъй като се укрепват, разширяват и узряват в мускулни влакна. В крайна сметка, когато достатъчно от тези влакна се комбинират, имате парче месо.

След това може да се добави мастна тъкан, за да се придаде на месото вкус, по-съобразен с традиционното месо. Тогава, здравей вечеря.

И така могат ли вегетарианците да ядат лабораторно отгледано месо? Тъй като отглежданото в лаборатории месо все още изисква животински продукти, то не се счита за веганско или вегетарианско.

За момента ядещите на растителна основа все още трябва да изберат соя, тофу и други заместители на месото.

Изкуственото месо използва животински стволови клетки от истински животински мускули, за да отглежда месо в лаборатория.

Любителите на чистото месо казват, че производството на месо по този начин ще помогне да се намали количеството вода и храна, необходими за хранене на добитъка. В момента обаче съставките, необходими за отглежданото в лаборатории месо, все още убиват животните.

Отглежданото в лаборатории месо все още е твърде скъпо, за да се произвежда масово, но е вероятно това да се промени през следващите пет години или поне, когато станат налични жизнеспособни алтернативи на животински серуми.

Снимка Pinrest

Източник Dr. Axe