Сокът от дюли – 10 въпроса и отговора

Сподели

Според някои историци прословутата златна ябълка, подарена от Парис на богинята Афродита, не била ябълка, а дюля.

Днес дюлята е позабравен плод, тъй като дюлевите дървета изчезват поголовно от градините. А още в древността тя е била ценена и използвана като лек срещу кожни възпаления, храносмилателни смущения и настинки. Дюлите са богати на витамини и хранителни вещества, полезни за организма. Те съдържат преди всичко калий – минерал, който се отразява особено благоприятно на сърцето, нервите и мускулите.

1. Какво всъщност представлява дюлята?

Дюлята прилича на смесица или кръстоска между ябълка и круша – това се дължи на близкото родство на тези три плода. Малко по-твърдата и с по-тръпчив вкус цариградска дюля има ябълковидна форма, а по-меката и по-сладка португалска дюля – крушовидна.

И двата сорта се отличават с жълта мъхеста кора. Във вътрешността им се намира семенно гнездо. Дюлите имат ароматен, наситен плодов и деликатно кисел вкус – но само печени, варени или задушени. Едва ли има някой, който да ги предпочита сурови!

2. Какво съдържа сокът от дюли?

Сокът от дюли снабдява тялото с множество минерали и микроелементи като калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор. Той е източник и на важните витамини РР, А, В и С. Освен това в 100 грама дюли се съдържат едва 38 калории, което прави тези плодове по-ниско калорични дори от ябълките.

3. Срещу какви болести помага дюлевият сок?

Заради богатото си съдържание на витамини, минерали, биоактивни вещества и микроелементи дюлите, както и сокът от дюли помагат срещу многобройни оплаквания като болки в гърлото, кашлица, пресипнал глас, възпаления на сливиците, стомашни спазми, подуване и газове, диария, запек, менструални болки, суха напукана кожа и кожни възпаления.

4. За какво е полезен дюлевият сок?

Тъй като съдържат големи количества витамин С, органични киселини, пектин, цинк, амигдалин и дъбилни вещества, дюлите и сокът от дюли са много здравословни. Те понижават  кръвното налягане и лекуват  стомашно-чревни разстройства, спомагат за изглаждането и подмладяването на кожата.

5. Какво може да се приготви от дюлевия сок?

Не е задължително дюлевият сок да се използва само за приготовление на ястия или печива. Тогава той бързо може да загуби вкуса си и най-вече ценните хранителни вещества, които съдържа. От него може да се направи например и дюлев ликьор, като сокът просто се смеси с ром, водка и малко захар. По желание сместа се кипва за кратко и се добавят подправки (канела, ванилия, карамфил, кардамон и т.н.). Така получената ракия отлежава 2 до 4 седмици.

Снимка Shutterstock

6. Каква трайност има сокът от дюли?

Пресният, домашно приготвен дюлев сок трябва да се изпие най-много за 2-3 дни, защото в противен случай в него се образуват бактерии и въглероден диоксид, които може да причинят заболяване. Закупеният готов сок в кутии също не бива да престоява повече от 3-4 дни, след като се отвори.

7. Колко захар съдържа сокът от дюли?

Подобно на другите плодови сокове и дюлевият съдържа 9-10 грама захар на 100 мл течност. Това количество е напълно приемливо. Все пак не бива да се прекалява с дневната доза сок, за да не се „презахари“ организмът.

8. Защо дюлевият сок почервенява?

Дюлевият сок почервенява само когато семената не са били отстранени, преди да се изстиска течността. Това обаче няма как да се случи, защото е трудно да се изцеди плодът в домашни условия, без да е почистено  семенното му гнездо.

9. Може ли дюлевият сок да се замразява?

Само пресният, домашно приготвен дюлев сок може да се замразява и след това да се пие, да се яде като сладолед или да се използва за направата на желе. Не ви съветваме да замразявате сок, купен от търговската мрежа.

10. Как се приготвя домашен сок от дюли?

Сокът може да се приготви по два начина. Първият начин е суровите плодове да се пресоват в сокоизстисквачка, като течността се отдели от месестата част. Така полученият сок има приятно стипчив вкус и е много освежаващ. Ако обаче искате да се насладите на сок с мек аромат, препоръчваме ви предварително да сварите плодовете, нарязани на средно големи парчета. Сварените плодове се минават през цедка и сокът, докато е още горещ, се затваря в бутилки с винтови капачки. Бутилките може да се съхраняват в хладилника до един месец, но след отваряне сокът трябва да се употреби в рамките най-много на два дни.

Снимка pixabay.com

Източник Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.