Шест доказани ползи за здравето от черния шоколад

Сподели

Черният шоколад е не само богат на хранителни вещества, които могат да повлияят положително на здравето.

Направен от семената на какаовото дърво, той е един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.

Проучванията показват, че черният шоколад може да подобри цялостно здравето и да намали риска от сърдечни заболявания.

Вижте шест доказани ползи за здравето от консумацията му, подкрепени от науката.

1. Питателен

Ако купувате качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао, той всъщност е доста питателен. Съдържа прилично количество разтворими фибри и е зареден с минерали.

100-грамово барче тъмен шоколад със 70–85% какао съдържа:

11 грама фибри

67% от препоръчителен дневен прием на желязо

58% от препоръчителен дневен прием на магнезий

89% от препоръчителен дневен прием на мед

98% от препоръчителен дневен прием на манган

Освен това има много калий, фосфор, цинк и селен.

Разбира се, 100 грама е доста голямо количества, а не нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Освен това има и 600 калории, и захар.

Тъмният шоколад съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е малко вероятно да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много малко, в сравнение с кафето .

2. Мощен източник на антиоксиданти

Суровите, непреработени какаови зърна са сред най-добрите антиоксиданти. Черният шоколад е богат на органични съединения, които са биологично активни.

Такива са полифеноли, флаваноли и катехини. Според проучване какаото и черният шоколад имат по-голяма антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, отколкото плодове, като боровинки и асаи.

3. Може да подобри кръвообращението и да понижи кръвното налягане

Флаванолите в черния шоколад могат да стимулират ендотела – лигавицата на артериите, да произвежда азотен оксид. Една от функциите му е да изпраща сигнал към артериите да се отпуснат, което намалява кръвното налягане.

4. Повишава HDL и предпазва LDL от окисляване

В контролирано проучване е установено, че какаото на прах значително намалява лошия холестерол при мъжете. Той също така повишава нивата на добрия, предпазва лигавицата на артериите в сърцето.

6. Може да предпази кожата от слънцето

Биоактивните съединения в черния шоколад са чудесни за вашата кожа. Флавонолите могат да предпазват от увреждане от слънцето, да подобряват притока на кръв към кожата и да увеличават плътността и хидратацията й.

6. Подобрява мозъчната функция

Черният шоколад може също така да подобри функциите на мозъка. Какаото също може значително да увеличи когнитивните функции при възрастни хора с умствени увреждания.

Източник Profit.bg